OMS : EVALUAREA RISCURILOR INFECȚIILOR CU VIRUSUL GRIPAL A (H7N9)
13 APRILIE 2013

Rezumatul informațiilor disponibile

La 13 aprilie 2013, un total de 49 de cazuri confirmate de infecție umană cu gripa aviară virusul A (H7N9) au fost raportate la OMS de Comisia Nationala de Sănătate si Planificare Familiala din China. Dintre aceste cazuri, cu varste cuprinse intre 4 – 87 ani, 15 sunt de sex feminin. Unsprezece persoane au murit, iar majoritatea cazurilor suplimentare sunt considerate severe. Din cele 49 de cazuri, 6 au fost raportate la 13 aprilie și sunt in curs investigații suplimentare . Cazurile au fost raportate din trei provincii: Anhui, Jiangsu și Zhejiang, și două municipii, Beijing și Shanghai. Toate locațiile sunt în China de Est și China de Nord.

Două cazuri confirmate au fost asociate cu posibile focare de familiale , în care unul și respectiv doi membri suplimentari ai familiei au dezvoltat pneumonie severa. Contactele apropiate ale cazurile confirmate și personalul medical care îngrijeste cazurile au fost si sunt monitorizate pentru infecție. Până în prezent, printre persoanele de contact care au fost testate prin RT-PCR , niciuna nu a fost dovedit a avea infectie.

Aceasta este prima dată când infecția umană cu acest subtip de gripa cu virus aviar A (H7N9) , a fost detectata. Anterior, cazuri sporadice umane de infecție cu alte virusuri A (H7) virusuri au fost raportate. Aceste cazuri au fost asociate cu focare de infecție la păsările de curte în alte țări. Aceste infectii umane cu virusuri AH7 raportate anterior au fost în general ușoare insotite uneori de conjunctivita.

Imagine cu virusul H7N9. Sursa CDC/Cynthia S. Goldsmith și Thomas Rowe.

Caracterizarea genetică și de laborator a primelor trei virusuri H7N9 izolate de la oameni indică faptul că:

  • virusul conține un grup de gene ale virusului gripei aviare de la trei virusuri gripale aviare ;
  • până în prezent, analizele genetice ale izolatelor au arătat anumite schimbări, inclusiv substituții de aminoacizi asociate cu o afinitate crescută pentru receptorii alfa 2-6, ceea ce sugerează faptul că virusul H7N9 poate avea capacitate mai mare de a infecta specii de mamifere, inclusiv omul, decât majoritatea celorlalte virusuri gripale aviare;
  • există variații de secvențe printre genele celor trei izolate care sugerează că a fost mai mult de o introducere a acestui virus de la animale la oameni;
  • aceste virusuri sunt de așteptat să fie sensibile la oseltamivir si zanamivir ,inhibitori de , dar rezistente la amantadină și rimantadină ;
  • izolațele au o structură a hemaglutininei care este asociat cu o patogenitate redusă la păsări.

Există mai multe lacune în informațiile critice de la acest moment, inclusiv rezervorul animal (e) în care acest virus circulă, expunerile principale , căile de transmitere si modul in care infecțiile umane au fost dobândite,precum și domeniul curent de răspândire a acestui virus printre populațiile animale și umane. Virusurile gripei aviare A (H7N9) au fost izolate in prezent de la păsări de curte (inclusiv rațe) și porumbei din piețele de păsări vii, în unele zone din China. Dar nu s-a stabilit pina acum (13.04.2013) daca exista si alte rezervoare potentiale ale acestui acest , inclusiv la alte specii de păsări domestice și sălbatice, precum și la speciile de mamifere, cum ar fi porcii.
Până în prezent, acest virus nu a fost asociat cu raportări de boli grave la păsările de curte.

Evaluarea riscului

Aceasta evaluăre inițiala a riscului, care a fost elaborata în conformitate cu recomandările publicate a OMS pentru evaluarea riscului rapidă a evenimentelor acute de sănătate publică va fi actualizata, după ce mai multe informatii devin disponibile.

Care este riscul de apariție a cazurilor noi în zonele afectate din China și din alte zone?

Epidemiologia acestui virus în rândul animalelor, inclusiv rezervoarele principale ale infecției în rândul animalelor și gradul de răspândire geografică, nu este încă stabilită. Cu toate acestea, este probabil ca pina in prezent cele mai multe infectii umane H7N9 sa fie asociate cu infectia la unele animale ,încă nedeterminate și că noi cazuri umane de infectie ar putea fi de așteptat.

Care este riscul de om-la-transmisie umane?

Nu există nici o dovadă a transmisiei sustinute de la om- la om . Cu toate acestea, două focare posibile de familie sugerează că o-transmisie limitata interumana poate să apară în cazul în care există un contact apropiat intre cazuri și alte persoane, așa cum se întâmplă în familii și, eventual in facilitatile de asistenta medicala. Mai mult decât atât, datele privind schimbările genetice ale acestor virusuri care sugerează adaptarea lor la mamifere este un motiv de îngrijorare, și in continuare adaptarea poate să apară.

Care este riscul de răspândire internațională?

În acest moment, nu există informații care să indice răspândirea internațională a acestui virus. Cu toate acestea, este posibil ca o persoana infectata, care poate sau nu sa aiba simptome, ar putea călători în altă țară. Totusi, cind virusul nu se transmite eficient si sustinut interuman , cum pare să fie situația actuală, răspândirea extinsa comunitara este puțin probabila.

OMS-ul nu recomanda screening-ul special la punctele de intrare in zonele in care s-a produs acest eveniment,si nici nu recomandă restricții de călătorie sau de comerț.

Documente atașate:

 

Referinte:
Cele mai recente știri focar boli pot fi găsite la:
http://www.who.int/csr/don/en/index.html
Context și sinteza infectiei umane cu gripa A (H7N9) virus (ca din 5 aprilie 2013):
http://www.who.int/influenza/human_animal_interface/update_20130405/en/index.html
Întrebări frecvente privind infectiei umane cu virusul gripal A (H7N9) virus, China:
http://www.who.int/influenza/human_animal_interface/faq_H7N9/en/index.html
Disponibil de la http://www.who.int/csr/resources/publications/HSE_GAR_ARO_2012_1/en/ accesat 10 aprilie 2013 [13 aprilie 2013]